Türkçede en uzun kelime “muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine ” kelimesidir.
Muvaffakiyet bir işte ,olaydan başarılı olmak anlamına gelmektedir. İnsanoğlu bir işi başardığında mutlu olur bir öğrenci sınava aylarca çalışmıştır, ve sonunda başarıya ulaşmış kazanmıştır. Bir kanser hastası hayata olumlu yönlerinden bakmış sonunda hastalığı yenerek başarılı olmuştur. Bir bebek emeklerken ayağa kalkmış ufak adımlar atmaya başlamış ve başarıya ulaşmıştır. Bir Aşçı yeni denediği tarifi ile mükemmel yaptığı bir yemek ile başarıya ulaşmıştır. Başarı sadece sınavlar ile ölçülmez. Hayatımızın her anını doldurabilen, bizi iyi hedeflere ulaştıran birçok şey başarıdır.
Peki ya gösteriş?
Gösteriş yapmak da bir başarı mıdır?
Günümüzde yaşayan pek çok insan giyimi kuşamıyla, gittiği yer ile yaptığı etkinlik ile gösteriş yapmakta!
Gösteriş nedir?
Başkalarını etkilemek kendini, beğendirmek ya da yalnızca böbürlenmek amacını güden, aldatıcı yapay davranıştır.
Gösteriş yapanlara iki gruba ayırabiliriz.
1- Gösteriş yapanlar
2- Gösteriş yapanı taklit edenler.
Haydi birkaç örnekle inceleyelim!
Şuan günümüzde moda olan baby shower partileri bunlardan birisi.
Baby shower Amerika’da yapılan geçmişi çok eskiye dayanan geleneksel bir kutlamadır. Baby shower Türkçeye çevrildiğinde bebek duşu mânâsına gelir. Anneleri hediyeye boğan bir gün olduğu için duş etkisi bırakmasından dolayı bu isim verilmiştir. Amerika’da çıkan Bu gelenek Türkiye’ye kadar gelmiş ulaşmıştır. Bir Amerika geleneğini biz neden devam ettiriyoruz?Üstelik abartılmadan normal seyrinde devam eden bir uygulama bizde de mevcut. Bebek doğduktan sonra ev halkı şerbet hazırlar ve gelen misafirlere ikram eder. Gelenlerde anneye hediyeler takdim ederler. Bu bir sade yaşamdır.Bu bizim adetimizdir.
Fakat baby showerlar ile iş büyütülmüş insanlar sosyal medyada gördükçe bunu ben de yapmalıyım diye kendini şartlamış bireyler yetişmeye başladı. Ne acı ki durumu olan en şaşalı baby shower yaparken, durumu olmayan kadın, eşini zor durumda bırakarak illa bende baby shower yapacağım diyerek işleri zorlaştırmakta.
Peki ya Sizce böyle mutluluk olur mu?
Bu programlar artık öyle çok hedefinden şaştı ki… organizasyonlar artık ev ile sınırlı değil. Bahçeler salonlar tutulup bu partiler düzenlenmekte. Ne için? Doğmamış çocuğumuz partide eğlenmesi için mi? Anneyi hediyelere boğmak için mi?
Eğer hediyeleşmek istiyorsak buna gösteriş yapmadan da yapabileceğimiz geleneklerimiz kandillerimiz zaten mevcut.
Rasulullah Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kim görsünler ve duysunlar diye iş yaparsa, Allah kıyamet günü onun maksadının gösteriş ve insanlara duyurma olduğunu ortaya çıkarır. ( Ebu Davud, Edep 35)
Peki ya evlilik teklifleri? Ahh o eski günler! Masum, samimi sevgiler diye yad ediyoruz. Çünkü birileri at yarışı oynar gibi yarış peşinde. Hanımlar acaba sevdiği adam ona nasıl evlilik teklif edecek diye hayaller kurarken ; Beyefendiler cebindeki paranın hesabını yapmakta. Acaba deniz kenarında mı yapsam daha çok beğenir Hanım, yoksa organizasyon tutup salonda mı yapsam? Para da denkleşir mi acaba? Gibi sorular ile boğuşur.
Amacı sevdiğini mutlu etmek ise mutluluk maddelerden mi ibarettir? Çok büyük tezat içindeler!
Bir nesneyi abartarak, gösteriş yaparak kullanmak, onca paralar dökmek, sevgiyi daha mı kutsal yapmakta? Bence Kendimizi kandırmayalım. Başkaları yaptı diye kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Çünkü 20 sene önce böyle bir şey zaten yoktu. Bir demet çiçeğe, iki hoş muhabbete sevdalanıyordu sevgililer. Birbirlerine söz veriyorlar bekliyorlardı. Onlar sevgilerini madde ile değil mânâ (hal) ile gösteriyorlardı. Onların vucudları gösterişten uzak, kalpleri ise hoşgörü ile birbirine yakındı.
“Mezarlıklar kendini vazgeçilmez sananlarla doluyken, üstündeki bu gösterişde neyin nesi oluyor acaba?” diyen Mevlana hazretleri gibi kendilerine vazgeçilmez zannetmeyip, biz birbirimizin vazgeçilmeziyiz diyerek birlikte adım adım mutluluğa ilerliyorlardı.
Hal böyle olunca gel kardeşim sende artık doyumsuzluluğu bırak, gösterişten uzak, yapılan tuzaklardan kaçarcasına sadeliğe koş.
Sare Bilgen
@sare.bilgen