Neden kitap okumalıyım? Ne kadar okumalıyım? Kitap okumayı nasıl sevebilirim?
Bu gibi sorular aklınızda varsa doğru yerdesiniz. Aşama aşama nasıl okuyabilirim? Hep birlikte neler yapabiliriz inceleyelim.
Ilk başta hep birlikte KİTAP kelimesinin kökenine inelim kitap ne demektir.
Arapça ktb kökünden gelen kitāb كتاب "yazılı şey, belge, kitap" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça katb veya kitābat كتب/كتابة "yazı yazma" sözcüğünün masdarıdır.
Türkçede de "basılı ya da el yazılı kâğıt yaprakların ciltli ya da ciltsiz olarak bir araya getirilmiş biçimi." olarak tanımlanır.
Kitap okumak, farklı dünyalara açılan kapıları aralamanın en iyi ve keyifli yoludur. Hiç göremeyeceğimiz yerleri görmek, o karakterlere bürünmek, şahit olamayacağımız hikayelerin içerisinde yaşamak oldukça eğlencelidir. Ecdadımız binlerce kütüphanesi olan ve çok okuyan bir imparatorlukken biz neden şuan okumakta zorlanıyoruz?
Fatih Sultan Mehmet Han 6 dili ana dili gibi bilmekle beraber toplamda 8 dil bildiği rivayet ediliyor. Peki bu dilleri flash bellekten yüklemiş olamaz değil mi? Tabiki okuyarak, çalışarak emek sarfederek bu başarıları elde ettiler. Bizlerde başarmak istiyorsak dedelerimizin izinden gitmeli bol bol okumalıyız.
Farkında mısınız? Aslında hepimiz okuyoruz! Kimimiz gazete okuyor, kimimiz online sitelerden haber okuyoruz. Kimimiz yemek tarifleri okuyor, kimimiz sosyal medyada kimler,neler yapmış alt yazılarını okuyoruz. Okuyoruz ama farkında değiliz. Okuyoruz ama bilinçli okuyucu değiliz!
Bilinçli okumak, okumayı sevmek için neler yapalım?
1-Öncelikle Sevebileceğiniz kısa kitaplardan başlayın! Öykü, şiir, roman, macera, kişisel gelişim, bilim kurgu, dini bilgiler. Hangi alan dikkatinizi çekiyorsa o anlanın kitaplarını alın ve yavaş yavaş başlayın.
2- Etrafınızda bulunan boş uyaranlardan kurtulun!Birçok uyaran var. TV, tablet, bilgisayar gibi birçok ilgi dağıtıcı etkenden kitap okumaya fırsat bulamıyoruz. Bir film 2-3 saat sürmekte. Film izleyebiliriz ama bir kısmını kitaba ayırabiliriz. Telefona bakma sürenizi kısaltabiliriz.
3-Kendinize fırsat tanıyın! Halbuki buyukler olarak kitap okumanın faydalarını bilmemize rağmen tembellik yapıyoruz. İş, okul, ders, çocuk diye kendimize bahaneler buluyoruz. Oysaki biz istersek hepsini planlayıp yapabiliriz.
4-Planlı olun! Günlük işlerimizi halledip kendinize zaman ayırın, çocuğunuz yanınızda oynarken bir kahvede kendinize yapın. Kahvenin yanında birkaç sayfa kitap okumak sizede iyi gelecektir. Çünkü kitap sizi alır ve farklı diyarlara götürür. Böylelikle günlük telaşeye yarım saat mola verip kendinizi motive edebilirsiniz. (Burada bir parantez açacak olursak çok kitap okuyan arkadaşlar bilir ki kitap boş zamanda okunmaz. Kitaba hususi bir zaman ayırmak gerekir ve biz kitap severler kitap okumaya ön hazırlık yapmayı çok severiz. Gider çay demleriz yada kahvemizi koyar köşemizi hazırlarız. Gerçekten bunu yapmak bile kitabı keyifli kılar.Denemenizi şiddetle tavsiye ederim ;) ) Eğer gündüz zaman bulamıyorsanız gece yatmadan yarım saat okumayı deneyin. Bu sizi huzurlu bir uykuya ön hazırlık olacaktır.
5- İstikrarlı olun! Kendinize hedefler belirleyin! Günlük 10 dk ile başlayabilirsiniz. Günün herhangi bir vaktinde 10 dk kitabınızı alın ve sadece ona odaklanın. Dakika yerine sayfa hedefide koyabilirsiniz. Kendinize günlük 10 sayfa okuyacağım diyerek motive edebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda okumaktan zevk aldıkça bu sayıları kendiniz çoğaltacaksınız! Hedef belirlerseniz kitap okumak daha kolay olacaktır.
Araştırmalara göre bir davranışın alışkanlık haline gelme süresi 21 gündür. En az 21 gün boyunca düzenli olarak yapılan eylemler alışkanlığa dönüşür. Her gün belli bir süre aksatmadan kitap okumak, mutlaka alışkanlığa dönüşecektir.
Kitap okumanın faydaları
1-Düzenli olarak kitap okumak kelime dağarcığını geliştirir.
2-Kitaplar, empati yeteneğini geliştirir.
3-Kitap okumak bilgi birikimini arttırır.
4-Düzenli kitap okumak odaklanmayı kolaylaştırır ve güçlendirir.
5-Kitap okumak stresi azaltır.
6-Okumak yazılı ve sözlü ifade yeteneğini geliştirir.
"Dün zekiyim, dünyayı değiştirmek isterdim. Ama bugun akıllıyım, kendimi değiştiriyorum." diyen Hz.Mevlana gibi bizlerde inşallah kendimizi değiştirmeli, kendimizi geliştirmeliyiz. Okuyan yarınlara selametle.
Sare Bilgen
@sare.bilgen